Har du styr på din viden om katte? Kattefoder? Kattelegetøj? Kattesygdomme?

FAQ som førstegangsejer af en kat: Hvilken slags kattefoder er egentlig bedst?

Umiddelbart tænker man; hvor svært kan det lige være at fodre en kat?Dejligt Royal Canin kattefoder (foto lavprisdyrehandel.dk) Tilsyneladende sværere end man måske lige skulle tro. Faktisk er 40 procent af danske, tamme katte overvægtige, anslår Kattens Værn. Det lyder rimelig skræmmende, da det jo er ejernes skyld, at deres kæledyr er for fede, men ikke desto mindre er det desværre rigtigt. Derfor er det væsentligt at sætte sig grundigt ind i, hvad du skal hælde i din kats madskål. Flertallet af katteejere foretrækker selv at lave maden til deres katte, men det viser sig, at det er svært at tilberede den helt korrekte mængde af næringsstoffer, som katten har brug for. Derfor gør du som førstegangsejer af en kat klogt i at købe færdiglavet mad.

Derfor er færdigfoder det bedste

Færdiglavet kattefoder er nemmest for dig at fodre din kat med, fordi du så kan være sikker på, at maden indeholder den rigtige mængde af afbalanceret fuldfoder, og at din kat derfor får alle de rigtige næringsstoffer. Tørfoder er især populært, fordi det indeholder alt, hvad katten har brug for – bortset fra vand. Alle katten bør dagen lang have adgang til frisk vand. Du skal som udgangspunkt forvente, at din voksne kat foretrækker mindst to måltider om dagen. Du kan mikse tørfoder og dåsefoder for at variere smagen i din kats mad. Kattefoder på dåse indeholder som regel 70-85 procent vand. Killinger skal fodres en smule anderledes, fordi de stadig vokser. Killinger (op til seks måneder) styrer normalt selv deres foderindtag – de skal fodres cirka fire gange dagligt. Når de bliver over seks måneder kaldes de ungkatte og skal så begynde at spise to gange dagligt. Killinger skal have killingefoder, indtil de er tolv måneder gamle – det afhænger dog af, om de vokser, som de skal. Som udgangspunkt skifter man til almindeligt kattefoder, når katten er cirka 90 procent af sin voksenstørrelse. En almindelig voksenkat vejer normalt mellem 3,5 og 8 kilo. Hvis du fodrer din kat rigtig, holder den vægten gennem livet. Så husk at veje din kat ind i mellem.

Hvordan ved jeg, om min kat er blevet for tyk af kattefoderet?

Som sagt i indledning er det langt fra unaturlig, at ens kat er overvægtig. Men hvad gør man så? Den sikreste løsning er at tale med dyrlægen og få katten undersøgt – det kan jo være, den faktisk har en sygdom. Dog er det i langt de fleste tilfælde bare forkert kost, der har gjort udslaget. Du behøver ikke rende til dyrlægen for at få tjekket, om din kat er for tyk – du kan relativt let selv tjekke den. Start med at tage et grundigt kig på din kat. Ser den umiddelbart for tyk ud? Har den talje? Hæver bugen? Mærk på din kats brystkasse og vurder samtidigt, hvor tydeligt du kan mærke tontappene på dens rygsøjle. En almindelig kats fedtprocent skal være på 20. Det er vigtigt at veje din kat jævnligt. Du kan også få dyrlægen til det ved den årlige vaccination for at være på den sikre side – men ellers cirka én gang om måneden derhjemme.

Hvad skal jeg stille op med min tykke kat?

En almindelig kæledyrs kat bør måle 25 centimeter i skulderhøjde, være 45 centimeter i kropslængde plus en hale, der måler cirka 30 centimeter. Vægten er typisk 4-5 kilo, men alt afhængig af race, kan katte veje ned til 2 kilo og helt op til 10 kilo, hvis de er fremavlede. Hanner er normalt større end hunner.

Hvis din kat er en helt almindelig tamkat – den som på latin er kendt som F. silvestris catus – bør den veje inden for normalen. Det siger lidt sig selv, at overvægt kommer af for lidt motion og for meget mad – altså for mange kalorier sammenlignet med mængden af aktivitet. Desværre går du ikke tur med din kat, så du kan ikke tvinge den til systematisk motion – derfor er der ikke så meget andet at gøre end at omlægge kosten. Det mest behagelige for katten er at spise slankefoder. Flere dyrlæger anbefaler VetPro til overvægtige katte. Det eneste anderledes ved slankefoder er, at der naturligt nok er færre kalorier per hundrede gram. Din kat skulle derfor stadig blive mæt, fordi den får samme mængde mad som før. Slankefoderet indeholder mindre fedt, men mere protein, som er mættende. Vil du gerne forkæle din kat, har VetPro et sundt alternativ som ’kattesnack’, der består af frysetørret sejfilet, som er et rent naturprodukt af mager fisk og med et højt indhold af protein. Tun i olie er meget fed, og selv om din kat sandsynligvis er vild med det, skal du helst ikke fodre den med det.

Netop fordi der er mere protein i slankefoderet, så synes din kat forhåbentlig også, at det smager bedre. Det kan du selvfølgelig ikke vide dig helt sikker på, og derfor er det vigtigt, at du holder et vågent øje med, om din kat nu også spiser op hver gang. Underernæring er også lig med en række sygdomme.

Kan min kat være kræsen?

Nogle katte kan virke kræsne, fordi de altid efterlader mad eller spiser utrolig langsomt. Det er unormalt for katte at være kræsne, så måske hælder du ganske enkelt bare for meget op til din kat. Katte er vanedyr, og derfor vil det typisk hjælpe på din kat ’kræsenhed’, at du fodrer den præcist på samme tidspunkt hver dag. Så ved den, hvad den kan se frem til og hvornår, og på den måde, ved den, hvad den kan forvente. Modsat mennesker har katte ingen problemer med at få serveret samme slags mad dag ug og dag ind. Katten er oprindelig et rovdyr, som i naturen ville æde små gnavere, og det er der heller ikke meget variation i. Hvis det faste måltid ikke hjælper på ’kræsenheden’ kan du prøve at skifte madskål. Det kan hænde, at katte reagerer kraftigt på lugten fra den plastik, som vandskåle og foderskåle er lavet af. Prøv i stedet med en skål af porcelæn, glas eller rustfrit stål.

Hvad kan min kat blive syg af at spise?

En kat bliver som regel 12-14 år, og i dens lange, eventyrlige katteliv, er den typisk ude for en ulykke ind mellem – Som for eksempel at spise noget forkert. En almindelig huskat bruger mange af dens vågne timer på at strejfe rundt i kvarteret. Faktisk er katte så tolerante over for både hede og kulde, at de, uanset vejret, tåler at rende rundt ude hele året rundt, hvis de altid har en base, hvor de kan søge ly. Katte er meget selvstændige og derfor ofte på egen hånd i naturen – det er en umulig sag for dig at holde øje med, hvad din kat render og laver, fordi den har brug for masser af aktivering og er utrolig legesyg. Du skal dog tage hensyn til din kat, hvis du har have eller altan. For der er en del planter, som er giftige for din kat. Det er naturligt for din kat at æde for at stimulere opkast og for på den måde at komme af med de ufordøjelige hår, som den uundgåeligt sluger, når den plejer sin pels ved at slikke den – og som så ender som hårboller i maven. Men der er mange ting i naturen, som din kat meget nødigt må æde. Hele året rundt skal du tænke dig om, når du planter om i haven. I løbet af foråret er der desværre en række ret almindelig blomster, som er farlige for din kat. Det gælder alle løgplanter, som påskeliljer, perlehyacinter, krokus og tulipaner – så sørg for at undgå dem i altankassen eller bedene i haven. I sommerperioden er det hortensia og fuchsia, du ikke må plante i dine krukker. De kan give nogle meget voldsomme reaktioner hos nogle katte. Også ærteblomster, stedmoder, lobelie, akeleje og fingerbøl er desværre giftige. I juleperioden er det planter som julerosen, hyacinter og endda selveste misteltenen, du skal holde dig fra. Faktisk alle planter i liljefamilien er giftige for din kat.

 

Læs mere om kattefoder her

Læs om kattelegetøj her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *